antwerpennn

Sperperiode België 2018

De sperperiode vindt voorafgaand aan de solden plaats. De sperperiode is een maand lang en vind plaats voordat de solden beginnen. Dit geldt zowel voor de winter- als de zomersolden. Deze periode is van toepassing op met name mode; uitsluitend kleding, schoenen en lederwaren om precies te zijn. Winkeliers mogen in deze maand geen korting aankondigen.

De sperperiode vangt aan op 3 december 2017 met betrekking tot de wintersolden. Wat betreft de zomersolden in 2018 begint deze periode op 1 juni. Deze periode gaat door tot de eerste dag van de echte start van de solden.

Gaat de sperperiode binnenkort afgeschaft worden?

Er gaan geruchten dat Kris Peeters van het Ministerie van Consumentenzaken de sperperiode voor de solden wilt afschaffen. Tijdens de solden mogen winkels geen kortingen aankondigen, alhoewel dit stiekem toch wordt gedaan. Kortingen die niet met nadruk gepromoot worden, worden tegenwoordig veel vaker gebruikt. Dit worden de ‘fluistersolden’ genoemd en zijn toegestaan tijdens de sperperiode. België is het enige Europese land dat een sperperiode wet heeft ingevoerd en deze discussie is al jaren volop in gang.

Stel dat de sperperiode wordt afgeschaft, wat zal er dan gebeuren met de kleinere winkels? Zullen zij de concurrentie kunnen bijbenen of zal hun ondergang steeds dichterbij komen? We zullen de uitkomst omtrent wel of geen sperperiode nog even moeten afwachten.