Spelregels en oorsprong solden

Bijna iedereen houdt wel van koopjes, maar natuurlijk is het ook heel belangrijk om alle bijbehorende regels te kennen en uiteraard ook op te volgen. Bij de Belgische markt gelden hier namelijk hele, duidelijke richtlijnen voor. Twee keer in het jaar komt de solden terug en daar kijken de meeste consumenten iedere keer weer naar uit. Veel mensen komen er graag op af en het is daarom dus een uitstekende manier om van de laatste overblijfselen van een collectie af te kunnen komen. Buiten de twee vaste tijden in het jaar om een solden te houden, zijn er ook nog twee periodes van de presolden om mee te rekening te houden. Voor de periode van de pre-solden gebruiken we ook wel een ander woord, namelijk de sperperiode. Hierbij draait het dus om de periode die vooraf gaat aan de solden, waarbij er al begonnen kan worden met een paar lichte afprijzingen. De sperperiode kan worden beschreven als een mooi voorproefje op de grote opruiming die er aankomt.

Het begin van de solden voor kleding, lederwaren en schoenen

Lang geleden in de jaren 30 begon de solden in de Belgische markt, toen de kleding en schoenen winkels vanwege de opkomende nieuwe collectie graag van hun oude collectie af wilden raken. Uitsluitend de producten die al minimaal dertig dagen in de verkoop zijn, voorafgaand aan de solden mogen worden aangeboden tegen gereduceerde prijzen. Pas jaren later gingen andere winkels zich ook hierbij aansluiten, ook al hadden deze winkels niet eens seizoensproducten. Het trekt namelijk veel consumenten aan en daar houden natuurlijk alle winkels heel veel van. Echter gelden alle regels en bepalingen puur en alleen voor de kleding, lederwaren en ook voor de schoenen winkels. Vanwege de grote aantrekkingskracht op verschillende consumenten deden er ook al snel winkels mee zoals: witgoedzaken, babywinkels of meubelzaken. Een handige bijkomstigheid hieraan is dat er op deze manier meteen ook een frisse wind door de collectie gaat die er allang of soms zelfs te lang aanwezig is. Van drie januari tot en met het einde van januari hebben we de winter solden voorafgaand met een sperperiode vanaf zes december. Van begin juli tot en met het einde van juli, kunnen we van de zomer solden genieten met een sperperiode vanaf zes juni. Altijd wanneer een van de begindatums voor een solden op een zondag valt, dan verschuift de solden automatisch naar de dag die daarvoor komt. Voor het jaar 2010 begon, bestonden de sperperiodes zelfs nog uit zes weken.

Belangrijke regels van de solden en de tegenstrijdigheid met de rest van Europa

Een van de belangrijkste regels waar nooit van mag worden afgeweken is de weergave van de referentieprijs. De referentieprijs is een ander woord voor de originele prijs. Zo wordt voorkomen dat er een verkeerd beeld wordt voorgehouden aan de consument. Het moet namelijk duidelijk zijn wat de prijs van het product uit de solden is en wat de referentieprijs is, zodat de consument precies kan uitrekenen hoeveel zijn of haar besparing bedraagt. Wanneer er een uitverkoop aankomt zit die vast aan de regel dat die hoogstens vijf maanden mag duren en minimaal tien dagen van tevoren door middel van een aangetekende brief bij de F.O.D. economie ingediend moet worden. Het kan zelfs zo zijn dat de hele wetgeving en alle regeltjes voor de solden binnenkort wellicht tot de verleden tijd kunnen gaan behoren. Er wordt namelijk telkens meer weerstand verwacht tegen de regels, onder andere door de tegenstrijdigheden met de andere Europese richtlijnen. In het jaar 2014 heeft het Europese hof van justitie zich hierover zelfs al uitgesproken, maar België hecht zich voorlopig liever toch nog gewoon aan haar eigen regels en wetgevingen van de solden en de sperperiode.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.